O nas

Nadejszła wiekopomna chwila. Po 2 latach na blogspocie przechodzimy na własną domenę. Ten blog zostanie wkrótce zamknięty. Nie będzie już aktualizacji. Koniec. Od teraz zapraszam na


środa, 2 maja 2012

Pomysł na grilla

Jako że mamy długi łikend, a sezon grillowy się zaczyna, pomyślałem, że podrzucę Wam pewien przepis, który z powodzeniem stosuję na grillowe spotkania. Robiłem to danie na II Kielecką Gastrofariadę i wszystkim smakowało. A więc - Ladies and Gentelmen - kaszanka w kapuście.
Potrzebujemy:

  • kaszankę jęczmienną (po kawałku na osobę)
  • kapustę kiszoną
  • miód, przyprawy, śliwki suszone, wytrawne czerwone wino (ok. 150 ml), słoninę
  • folię aluminiową
Słoninkę, boczek lub podgardle wędzone wrzucamy na głęboką patelnię (lub garnek), wytapiamy. Kiedy skwarki wytopione, siekamy kapustę drobno i wrzucamy na tłuszcz. Przesmażamy, aż wchłonie cały tłuszcz. Podlewamy wodą i dusimy. Po około 15 minutach dodajemy: miód (tyle, żeby kapusta straciła gorycz i kwas - może być lekko kwaskowa), suszone śliwki pocięte w kawałki, podlewamy winem. Dusimy 30 minut. Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem, kminkiem itp, lub gotową przyprawą do bigosu. Dusimy kolejne 20 minut. Kapusta powinna być miękka i wilgotna. Jeśli wlaliśmy za dużo wody, odparowujemy, ale bez przesady - MUSI pozostać dobrze wilgotna. 


Folię aluminiową dzielimy na kawałki około 40 - 50 cm. Na środku układamy porcję kapusty. Na kapuście kładziemy kaszankę - jeśli mamy "kiełbaski", nacinamy je, jeśli mamy pęto, dzielimy na kawałki i też nacinamy. Jeśli ktoś lubi mocno doprawioną to można posypać kaszankę np. przyprawą do grilla, ale zasadniczo nie ma potrzeby.


Kaszankę zawijamy w ten sposób, aby uzyskać "namiocik", czyli szeroko u dołu, zwężając ku górze - dzięki temu smaki i aromaty krążą w folii apetycznie się mieszając.



Pieczemy na rozgrzanym grillu około 20 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czytaj także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...