O nas

Nadejszła wiekopomna chwila. Po 2 latach na blogspocie przechodzimy na własną domenę. Ten blog zostanie wkrótce zamknięty. Nie będzie już aktualizacji. Koniec. Od teraz zapraszam na


sobota, 23 lutego 2013

Ta pizza jest naprawdę Kul!

Pizza (lub Pidza. czytaj: picca) – potrawa pochodząca z Włoch, prawdopodobnie przywieziona wraz z marchewką i kapustą przez królową Bonę, która zajadała się tą potrawą dopóty, dopóki nie zaklinowała się w drzwiach sypialni. Zapomniana po tym incydencie pizza, została wywieziona przez sycylijskich emigrantów do USA gdzie rozpowszechniona w wersji fast food wróciła do macierzy robiąc w całych Włoszech furorę. W dzisiejszych czasach pizzę je się w – jak to mówią niedouczeni – „pitcerni”. (NONSENSOPEDIA)

No więc znowu nam się piccy zachciało. I. wyszukała w necie oferty i stwierdziła, że nie jedlismy jeszcze z KulPizza, a poza tym maja promocje i do 17.00 druga duża pizza jest w cenie średniej. Do tego duża pizza u nich to placek 50 cm, no i opisy były smakowite. Więc dzwonimy, zamawiamy dwie duże pizze, w sumie 4 różne połówki. Koszt: 42,40 zł. Jak za metr pizzy całkiem przyzwoicie. Po około 40 minutach pudełka wylądowały na stole, a my zajęliśmy się testowaniem.

Na pierwszy ogień poszła pizza z połówką kebabową i połówką carbonara:



Kebab: sos śmietanowo - czosnkowy, kurczak, ser i cebula. I oregano - oregano znalazło się na każdej pizzy w dużej ilości. Dzięki temu pizze pachniały zjawiskowo, a i smak całości bardzo zyskał. Kurczak na pizzy to małe kawałki doprawionego na kebab mięsa. Jest ich naprawdę sporo - część widoczna na wierzchu, część zapieczona pod serem. Pizza aromatyczna i bardzo smaczna, wyrazista i dobrze doprawiona. Sos nie dominuje, ale czuć go w tle. Ciasto bardzo dobrze wypieczone, żadnych zakalców, elastyczne i chrupiące na brzegach.



Carbonara: sos śmietanowo - czosnkowy, bekon, pieczarki, oregano, ser i cebula. Bekon wysmażony, ale nie przesadnie - zachował wilgotność, nie strzelał w zębach, był miękki, jedynie brzegi chrupały miło. Pieczarki soczyste, o zdecydowanym smaku. Ta połówka również wyrazista w smaku i bardzo dobra. Składników dużo. Ciasto i sos - jak wyżej.



Łyżka dziegciu do tego miodu: na kebabowej połówce dwa trójkąty były przypalone od dołu w kierunku środka, co nieco zepsuło smak. Ja akurat na to nie trafiłem, ale I. stwierdziła, że w połowie jedzenia czuła posmak spalenizny.

Druga pizza to połówki na sosie "czerwonym": meksykańska i tossa.



Tossa: sos pomidorowy, ser, boczek, szpinak, cebula, czarne oliwki, czosnek i oregano. Bardzo dobra, wyrazista pizza. Szpinak baby, więc nie tak mocny w smaku, jak normalny, ale jednak bardzo wyczuwalny. Boczek soczysty, czarne oliwki podbijają smak. Czosnek nienachalny, ale wyczuwalny w tle. Pizza zdecydowanie warta polecenia w wersji pełnowymiarowej.



Meksykańska, czyli to co tygryski lubią najbardziej. Sos meksykański, ser, salami, bekon, papryka pepperoni, cebula, oregano. Ostra. Mięsna. Wyrazista. Salami i bekonu jest dużo. Sos jak i papryka pepperoni zaostrzają smak. Nie jest przesadnie pikantna, ale moc posiada. I wielka dla mnie zaleta - brak czerwonej fasoli i kukurydzy, tak chętnie pakowanych w niektórych pizzeriach na pizzę meksykańską. Ich brak nie był stratą, bo nie przytłumiał smaku mięsnych składników i ostrego sosu. Meksykańska to dla mnie zdecydowanie najlepsza połówka wieczoru. 



Podsumowując: pizza bardzo smaczna, warta swojej ceny. 50 cm placek, duża ilość nadającego aromat i smak oregano, składników dużo i są dobrej jakości. Mała wpadka z przypalonym na dwóch kawałkach ciastem tylko nieznacznie obniża moją ocenę. Polecam bo warto.

2 komentarze:

  1. Witam ,
    nie wiedziałem w sumie gdzie ci to wysłac ale znalazlem bardzo ciekawa rzecz o ktorej juz kiedys slyszalem mianowicie Ketchup bananowy http://www.kuchnieorientu.pl/product.php?id_product=815 . Z checia przeczytam recenzje . Po ostatniej wizycie w spoco loco mysle ze nie bedzie ci straszna jego pikatna odmiana http://www.kuchnieorientu.pl/product.php?id_product=814
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe... Dzięki, chyba widziałem to w jakimś markecie. Chętnie pokosztuję ;)

      Usuń

Czytaj także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...